1. Hem
  2.  » 
  3. Nyhet
  4.  » Feststämning när nya depån för Krösatåg invigdes i Nässjö
  1. Hem
  2.  » 
  3. Nyhet
  4.  » Feststämning när nya depån för Krösatåg invigdes i Nässjö

Arkiv

Feststämning när nya depån för Krösatåg invigdes i Nässjö

14 mar, 2024

Den 8 mars invigdes den nya tågdepån i Nässjö. Med vid invigningen fanns bland andra Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen, Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik, Thomas Svärd, byggprojektchef hos Regionfastigheter och Malena Tovesson som är kommundirektör i Nässjö kommun. Euromaint representerades av vår VD Gorka Tamayo. Denna satsning markerar en milstolpe för tågtrafiken i Jönköpings län och kommer att gynna både resenärer och personal.

En modern anläggning för tågunderhåll

Den nya tågdepån är en del av en större satsning, inklusive bangård, som täcker en yta på cirka 35 000 kvadratmeter. Här kan Krösatågen få den service och underhåll de behöver för att fortsätta trafikera regionen. Depån har elektrifierade spår ända in i tvätthallen, ett rörligt golv för arbeten på taket på fordonen, samt en ny hissautomat av paternostertyp för höglagret. Byggnaden, som omfattar 7 500 kvadratmeter, är ett imponerande tillskott till Nässjös järnvägsinfrastruktur.

Satsningen omfattar totalt 1,7 miljarder kronor, varav den nya depåbyggnaden står för ungefär 535 miljoner kronor. Vi på Euromaint är otroligt glada över att kunna flytta in i den moderna depån och på så sätt få förutsättningarna för att erbjuda både bättre tjänster till vår kund Krösatågen och en förbättrad arbetsmiljö. Genom att erbjuda moderna och hållbara lösningar bidrar vi till en pålitlig och robust tågtrafik i hela regionen.

Nässjö befäster med den här satsningen sin position som ett viktigt centrum i järnvägsbranschen. Här möts trafik, utbildningar, service och kunskap. Invigningen av den nya tågdepån är ett steg mot en ännu starkare tågtrafik i regionen. För Euromaint och CAF är det en ära att vara en del av denna utveckling.

I slutet av 2024 börjar också leveransen av de nya tågen av typen CAF Civity, något som innebär ytterligare ett lyft för trafiken inom Krösatåg. Förutom elektriska fordon så kommer det också att levereras bimodala fordon, som kan variera mellan elektrisk drift och biodiesel på de järnvägssträckor som ännu inte är elektrifierade i regionen. När driften går över till biodiesel skapas en väldigt positiv effekt för miljö och klimat.

Miljö och klimat har också varit i fokus när den nya depån utformats. Solpanelerna på taket minskar klimatavtrycket när det gäller elförbrukningen. Modern hantering av spillvattnet från tvättanläggningen minskar vattenförbrukningen och regnvatten samlas upp i en tank för att kunna användas vid tvätt av fordonen. Den nya depån kommer verkligen att vara en viktig pusselbit i framtidens hållbara transportsystem.

 

Arkiv